En tidsresa tillbaka till barndomens goda smaker!

|30/08, 2023

En tidsresa tillbaka till barndomens goda smaker!

Salmiakpastiller

Minns du också de goda platta, rombformade saltlakritsbitarna som vi alla älskade som barn?

Var du också en av de som bara öppnade asken och hällde innehållet rakt ner i munnen?
Nu kan du uppleva detta barndomsminne på nytt, då Salmiakpastillerna är äntligen tillbaka hos Lakritsbutiken! Många har efterfrågat pastillerna och vi vill såklart att du också ska få njuta av barndomens goda smaker igen.

Men vad är det egentligen som gör pastillerna så speciella, och varför har de väckt både nostalgi och glädje hos så många?

Det är både smaken och asken! Låt oss ta en tillbakablick i pastillernas och den ikoniska askens historia.

Det var Röda Ugglan som var Sveriges första papperstablettask och som introducerades år 1926. Det banade sedan vägen för en lång tradition av tablettaskar. PimPim hallonbåtar från 1932 blev (troligen) den första svenska tablettasken för barn. Men det var inte förrän på 1950-talet som barnens favoritaskar verkligen slog igenom, och under 1970-talet hade de sin storhetstid.

På 50-talet gjorde även Salmiakpastillerna sitt intåg - platta, rombformade saltlakritsbitar som erbjöd en smakupplevelse för både unga och gamla. De första askarna var små, cirka 3,5 x 3,5 cm.

Det var Malaco (vars namn kommer från de inledande bokstäverna i Malmö Lakrits Compani) som först började tillverka lakrits i Sverige. Malaco grundades av Sveriges första lakritstillverkare, Jörgen Mörkeberg, år 1934. Från att ha tillverkat pressad lakrits i början, expanderade sortimentet snabbt till att inkludera lakritskonfekt, tabletter och skumgodis, och vi får inte heller glömma bort de klassiska mjuka lakritspiporna som rullades för hand.
Salmiakpastill-asken försvann från marknaden under 80-talet men har nu gjort en comeback och finns att köpa igen.

En hel del har hänt med Malaco under åren, och om vi snabbspolar tiden framåt så är det idag endast ett varumärke som ägs av Cloetta.

Salmiakpastillerna säljs idag av Sockerbageriet och du kan beställa din barndomsfavorit i vår webbutik eller köpa den i vår fysiska butik, Lakritsbutiken i Årsta!