Alku är det äldsta godiset i Finland som fortfarande tillverkas!
Den gräddiga Alku-toffeen kom till Brunbergs sortiment på 1910-talet, då de köpte upp helsingforsaren William Wiiks sötsaksfabrik. Det berättas att originalreceptet kommer från sötsaksmästarna från Sankt Petersburg, Sladkoff och Kulakoff. Ingen vet med säkerhet, men det kan vara sant, då dåtida tillverkare ofta vände sig till Ryssland där kunskap om sötsaker fanns.
Alku smälter i munnen och har gjort det i generationer. Själva grundreceptet med kondenserad mjölk, flytande socker och fett som kokas till exakt 123 grader har varit oförändrat i över 100 år, men på 1990-talet tog man fram fyra nya smaker: lakrits, choklad, kanel och frukt varav lakritsen överlevt. Den friska citronlakritsen tillkom 2001 och det finns de som i Stockholmstrakterna kallar den för AIK-kolan, något vi inte tar ställning till varken för eller emot.