Flytande salmiak och salmiakpastiller från Haganol i Finland
Haganol grundades i stadsdelen Haaga i Helsingfors av kemistparet Colliander, år 1951. Namnet "Haganol" skapades genom att kombinera orden Haga Nummer Uno med de då kända pastillmärkena Figarol och Pastirol. Över 70 år senare tillverkas fortfarande företagets salmiakpastiller, "Apotekarns Salmiak", enligt det beprövade receptet. | ||
Det var under början av 1990-talet då Haganol började tillverka flytande salmiak. Alko (som är Finlands motsvarighet till Systembolaget) använde denna i tillverkningen av Salmiakki Koskenkorva (Salmiakkikossu eller Salmare på svenska) ända tills det förbjöds på grund av dess "förödande goda smak." Det som hände var att det började spridas ett rykte om att en tonåring som hade fått en hjärtattack på grund av att han drack Salmiakki Koskenkorva. Den här myten drevs så hårt av skvallertidningar och löpsedlar att Alko tog bort likören från marknaden. Fem år senare, när uppståndelsen hade lugnat sig, lanserades produkten igen. Numera säljer Alko sin Salmiakkikossu, tillverkad med sin egen salmiakblandning. Den ursprungliga flytande salmiaken används fortfarande inom industrin, inklusive som ingrediens i hostmediciner. | ||
Salmiakmixern är också utmärkt till bakning samt efterrätter och kan till och med användas som marinad för fläskkött. Ett exempel på en fantastisk vacker kaka är Zebrakakan som är gjord på bland annat Apotekarens Salmiakmixer, Oreo och vanilj. Receptet är framtaget av Kinuskikissa i Finland och receptet hittar du här Köp lakrits från Apotekarns Salmiakmixer här | ||