Minns du Pix?

|6/02, 2022

Minns du Pix?

En klassiker som funkar lika bra nu som förr!

Pix har sin grund i företaget Ericsson & Rabenius som började göra karameller, konfektyrer, marmelad och saft 1897. De var först i Sverige med att tillverka tabletter. 1904 flyttade företaget till kvarteret Bogården på Hantverkargatan i Stockholm och året efter började de första tabletterna för "mun, hals och svalg" tillverkas. Sångare och halsläkare uttalade sig om tabletternas förträfflighet vilket gjorde att försäljningen ökade rejält.

1913 gav man halstabletter som hade "gummi arabicum" som viktigaste ingrediens namnet Pix, ett latinskt ord för tjära. Fabriken byggdes  ut 1915 och 1919 ombildades företaget till Pix AB och Pixtabletten blev huvudprodukten. Den såldes även på export. Nya moderna försäljningsmetoder började användas och reklamfiguren Pixpojken introducerades.

1975 blev Pix dotterbolag till F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB. 1983 upphörde all verksamhet på Bogården och tillverkningen flyttades till Ahlgrens fabrik. Fabriksbyggnaden inreddes av HSB till bostäder till bostadsmässan BO 88 och förvaltas idag av brf Bogården.